Ostrzenie noża
Podczas eksploatacji krajalnicy konieczne jest okresowe ostrzenie noża krojącego żyw-
ność. Służy do tego ostrzarka umocowana na stałe do krajalnicy, nad krawędzią noża.
Przed przystąpieniem do ostrzenia nóż powinien być suchy i oczyszczony z tłuszczu. Tłu-
sty nóż utrudnia ostrzenie i powoduje szybkie zużycie tarcz ostrzących.
Proces ostrzenia noża krajalnicy (Rys. 7), należy prowadzić w następujący sposób:
Fig. 1
Zespół ostrzarki w normalnym położeniu, tarcze ścierne są odsunięte, krawędź
noża jest osłonięta.
Fig. 2
Należy poluźnić pokrętło z boku ostrzarki, na korpusie (Rys. 7, poz. 1). Ostrzarka
odskoczy samoczynnie do góry.
Fig. 3
Gdy ostrzarka znajdzie się w górnym położeniu, przesunąć ją do przodu, w stronę
noża, do oporu.
Fig. 4
Tarcze ścierne znalazły się nad ostrzem noża. Należy wcisnąć całą ostrzarkę w dół, do
oporu (Rys. 8) i zablokować w tej pozycji, przykręcając pokrętłem znajdującym się z boku
(Rys. 7, poz. 1). W tym położeniu ostrzarka jest przygotowana do ostrzenia noża.
Włączenie napędu elektrycznego jest możliwe po włączeniu zielonego przycisku START
(Rys. 1, poz. 10). Po włączeniu napędu świeci lampka sygnalizacyjna (Rys. 2 poz. 8).
Wyłączenia maszyny dokonuje się po wciśnięciu czerwonego elementu sterowniczego wy-
łączającego STOP (Rys. 1 poz. 10).
Krajalnica wyłączy się samoczynnie w następujących przypadkach:
a) jeżeli zostanie poluźniona śruba ściągająca (Rys. 2, poz. 8),
b) przy chwilowym choćby zaniku napięcia w sieci zasilającej.
Ponowne włączenie krajalnicy, po naciśnięciu zielonego elementu sterującego START, jest
możliwe dopiero po usunięciu powyższych czynników uniemożliwiających bezpieczną pracę.
1. Płyta oporowa
2. Nóż kołowy
3. Ostrzarka noża
4. Pokrywa noża
5. Stół podawczy
6. Rękojeść stołu
7. Wspornik stołu
8. Śruba mocująca stołu
9. Pokrętło regulatora
10. Elementy sterownicze
1
2
3
4
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Rys. 7. Przygotowanie do ostrzenia noża
W celu dokonania ostrzenia noża krajalnica musi być kompletna i przygotowana jak
do cięcia żywności. Należy wykonać następujące czynności:
1. Włączyć krajalnicę.
2. Nacisnąć przycisk popychacza ostrzarki (Rys. 7, poz. 2 - ten z wgłębieniem) na
czas 5-10 sek, a następnie pociągnąć uchwyt odciągacza (Rys. 7, poz. 3 - ten
z radełkiem) na ten sam okres czasu. Powinno to wystarczyć przy regularnym
ostrzeniu noża. Jeśli krawędź noża uległa wyszczerbieniu, należy ostrzyć dłużej.
Na zakończenie procesu ostrzenia należy jednocześnie (przez 2-3 sek) wcisnąć
popychacz i pociągnąć odciągacz (Rys. 9).
3. Wyłączyć silnik i sprawdzić wizualnie krawędź noża. Ostrość może być spraw-
dzona paskiem papieru, który należy przeciągnąć w poprzek ostrza (przy nieru-
chomym nożu). Ostry nóż przetnie papier bez trudności.
4. Po naostrzeniu noża należy usunąć zanieczyszczenia spowodowane osypywaniem
się tarcz ściernych. W tym celu (przy wysuniętej ku górze ostrzarce) należy zdjąć
pokrywę noża i oczyścić nóż, a następnie założyć tę pokrywę na swoje miejsce.
Uwaga:
Nóż powinien być bezwzględnie ostrzony jeżeli pogorszy się jakość krojenia. Czynność
ostrzenia powinna być wykonywana łagodnie, bez nadużywania siły przy manipulowaniu
popychaczem i odciągaczem ostrzarki.
Rys. 8. Przesuwanie do ostrzenia
Rys. 9. Ostrzenie noża
MINI INSTRUKCJA OBSŁUGI Krajalnicy 612p
1 2 3 4
5
879
6
10
Dołącz do dyskusji na temat tego produktu
Tutaj możesz podzielić się swoją opinią na temat Ma-Ga 612p Krajalnica. Jeśli masz pytanie, najpierw dokładnie przeczytaj instrukcję. Zapytanie o instrukcję można złożyć za pomocą naszego formularza kontaktowego.